Cancertumör i vulvan
Vulvacancer innebär att en cancertumör har bildats någonstans i vulvan, som är de yttre delarna av det kvinnliga könsorganet. Vulvacancer är en ovanlig cancersjukdom. Färre än 200 personer får diagnosen vulvacancer varje år i Sverige. De flesta är över 70 år. Vulvacancer kan oftast opereras.
Vad är vulvacancer?
Cancer i vulvan innebär att det har bildats en cancertumör i de yttre delarna av könsorganet. Vulvan är de yttre och inre blygdläpparna, klitoris, urinrörsöppningen, slidöppningen och mellangården. Här kan du läsa mer om könsorganet.
Vulvacancer delas in i olika stadier beroende på om sjukdomen har spridits och hur mycket den har spridits.
Det vanligaste är att cancertumören är begränsad till vulvan. I senare stadier kan vulvacancer sprida sig till lymfkörtlarna i ljumskarna och bäckenet. Bäckenet är nedre delen av magen där till exempel äggstockarna och livmodern finns.
Det är sällsynt, men ibland kan cancertumören sprida sig till urinblåsan eller ändtarmsöppningen. Det är ovanligt att cancersjukdomen sprider sig till andra delar av kroppen.
Vulvan är de yttre delarna av könsorganet: Klitoris, de inre blygdläpparna, de yttre blygdläpparna, urinrörsöppningen, slidöppningen och mellangården.
Symptom
Vulvacancer kan ge ett eller flera av följande symtom:
· Det kan kännas som en hård knöl eller knuta.
· Det kan vara ett sår som inte läker.
· Det kan vara ett sår som blöder.
· Det kan klia eller svida i vulvan.
Om det kliar eller svider beror det oftast på något annat än cancer, till exempel svamp, eksem eller torra slemhinnor. Du kan läsa mer i texten om klåda i underlivet.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en gynekolog eller en vårdcentral om du har haft något eller några av symtomen i några veckor. Många mottagningar går att kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.