Cancertumör i nedre delen av livmodern
Cancer i livmoderhalsen innebär att det har bildats en cancertumör i den nedre delen av livmodern. Det beror ofta på ett virus. De flesta som får livmoderhalscancer är 30 till 40 år, eller över 70 år. Det går oftast att få behandling som tar bort sjukdomen.
Vad är livmoderhalscancer?
Livmoderhalsen är den nedersta delen av livmodern. Den är täckt av två olika celltyper. Celltyperna möts i ett område på livmodertappen, längst ner i livmoderhalsen. Där är slemhinnan extra känslig för bakterier och virus, till exempel vissa former av HPV. Det kan skada cellerna och leda till cellförändringar.
De flesta cellförändringar läker av sig själv. Men ibland kan de utvecklas till cancer.
Det kan ta 10 till 15 år för en cellförändring att utvecklas till cancer.
Det är i ett område på livmodertappen som livmoderhalscancer utvecklas.
De flesta blir av med sjukdomen
Ungefär 550 personer om året får livmoderhalscancer. 7 av 10 personer blir av med sjukdomen efter behandling.
Om man inte får behandling kan sjukdomen sprida sig i kroppen. Då kan det bildas metastaser i till exempel lungorna, levern eller skelettet. Metastaser är samma sak som dottertumörer. Läs mer på sidan Vad är cancer.
Symptom
Cancer i livmoderhalsen kan upptäckas vid ett gynekologiskt cellprov. Då är sjukdomen i ett tidigt stadium, innan man själv märker något.
När sjukdomen har utvecklats mer, kan man få ett eller flera av följande symtom:
· Blödningar som inte är mens. Det kan vara blödningar efter omslutande sex, eller för att man har ansträngt sig.
· Förändrade flytningar, till exempel blodiga eller vattniga.
· Blödningar eller flytningar fast man har slutat att ha mens.
Blödningar kan ha andra orsaker
Du kan få små blödningar utan att det är cancer. Det kan till exempel bero på att du använder p-piller, har hormonspiral eller sköra slemhinnor. Läs mer om mellanblödningar eller blodblandade flytningar.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral eller en gynekolog om du har symtom.
Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag. Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.