Patient- och närståendemedverkan sker på flera nivåer i RCCs arbete. Varje RCC har bland annat ett eget patient- och närståenderåd. Patienter och närstående medverkar även i vårdprocessarbeten, i de nationella vårdprogramgrupperna, kvalitetsregistrens styrgrupper samt i andra projekt- och arbetsgrupper.
RCCs patient- och närståenderåd (PNR) ingår som ett självständigt råd i respektive RCCs organisation. Rådet ska bevaka patient- och närståendeperspektivet i cancervården och det arbete som bedrivs inom RCC. Genom sina samlade erfarenheter ska råden bidra till cancervårdens utveckling för att möta patienters och närståendes behov på ett bättre sätt under hela vårdprocessen. Rådet är inte beslutande utan har en rådgivande funktion.
Varje RCC har mellan 15 och 30 vårdprocessgrupper, både diagnosspecifika och diagnosövergripande. Vårdprocessgrupperna består av vårdpersonal som är kliniskt verksam inom aktuell cancerdiagnos. I dessa grupper har patient- och närståendeföreträdarna möjlighet att direkt vara med och påverka vårdprocessen genom att bidra med patient- och närståendeperspektivet.
De nationella vårdprogrammen bygger på bästa medicinska kunskap och ger vården rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter. Det finns idag närmare 50 nationella vårdprogram inom cancerområdet. Till varje vårdprogram finns en vårdprogramgrupp som ansvarar för att hålla vårdprogrammet uppdaterat. Många av grupperna har patient- och närståendeföreträdare med i arbetet. Grupperna arbetar dessutom utifrån en checklista för patientperspektivet. Checklistan hittar du under rubriken Dokument och blanketter nedan.
Förbundets representant
PNR: Sara Wendel
Vårprocessgrp:
Min vårdplan: Sara Wendel
Alla Diagnoser: Sara Wendel
Kraftens hus: Sara Wendel
Sahlgrenska cancerscenters patientråd: Sara Wendel
Förbundets representant
PNR: Petra Dahlberg
Vårdprocessgrp:
Äggstockscancer: Petra Dahlberg
Förbundets representant
PNR: Yvonne Fagerlund
Vårdprocessgrp:
Gynekologi:
Livmoderhalscancer: Sara Wendel
Livmoderkroppscancer: Anna-Maria Kvist
Livmoderkroppscancer: Mia Semb
Bäckencancer: Belinda Haraldsson
Varmt välkommen att kontakta Gyncancerförbundet om du har några frågor eller funderingar.
GynCancerförbundet
Fagerbergsvägen 8
682 32 Filipstad
072-208 56 30
070-656 32 00
info@gyncancerforbundet.se
Org nr: 837001-3008
Bankgiro: 374-9660
Swish: 123 075 23 29