Självklart val att testamentera till forskningen
6 september 2024
Anne-Louise och Bertil Jern har testamenterat hela sin kvarlåtenskap till Cancerfonden. – Vi har inga barn som kan ärva oss och det är tack vare forskningen jag lever. Därför kändes det här valet självklart för oss, säger Anne-Louise.
Anne-Louise och Bertil Jern är två aktiva pensionärer i 70-årsåldern. Hemma i villan i den lilla orten Tun i Lidköpings kommun ägnar sig Anne-Louise gärna åt att skapa konstverk i lappteknik medan maken lägger tiden på sitt renoveringsobjekt – en Volvo PV från 1961.
– När Bertil är i garaget och renoverar PV:n sätter jag mig vid symaskinen och så ses vi vid måltiderna, berättar Anne-Louise.
Bertil kör också rally och tog nyligen brons i rallysprint, en tävling där man kör samma sträcka flera gånger och mäts på den sammanlagda tiden.
Den husbil paret Jern köpte för några år sedan ger dem friheten att åka vart de vill, när de vill. Senaste resan gick till norra Tyskland och Jylland i Danmark.
– Det är så skönt att ha boendet med sig när man reser och att kunna sova i egen säng, säger Anne-Louise.
– Men det har blivit väldigt dyrt att ställa upp bilen i Tyskland, tycker Bertil.
Cancer i magmunnen
Anne-Louise och Bertil har varit gifta i 32 år. De blev ett par efter att Bertils syster, som var gift med Anne-Louises bror, bjöd in dem båda till julaftonsfirande.
– Hon tänkte att vi skulle matcha och hon fick rätt, konstaterar Bertil.
Anne-Louises bror är inte längre i livet. Han gick bort i sviterna av magsäckscancer för 19 år sedan. Även hennes äldre bror har haft cancer – i gallvägarna – men överlevt.
– Och pappa hade cancer i bukspottkörteln, säger hon.
För nio år sedan drabbades också Anne-Louise av cancer, i magmunnen. En nio timmar lång operation, baserad på den senaste forskningen, räddade hennes liv.
– Nästan hela magsäcken och en stor del av matstrupen togs bort. Sedan syddes tolvfingertarmen ihop med matstrupen. Det tog tid att bli frisk. Fortfarande tar jag en del mediciner. Jag är inte vid samma vigör som tidigare, men jag lever. Och det är tack var den forskning som möjliggjorde operationsmetoden som användes på mig.
Bertil har även han gått igenom en cancerbehandling. För 1,5 år sedan diagnostiserades han med en tumör i blindtarmen, men blev frisk efter en lyckad operation.
Blev månadsgivare
Under konvalescensperioden efter operationen bestämde sig Anne-Louise för att bli månadsgivare till Cancerfonden. Därefter, menar hon, var steget inte långt till att fatta beslutet om att testamentera till Cancerfonden.
– För mig var det självklart att fortsätta på det inslagna spåret med att skänka pengar till Cancerfonden. Vi har inga barn som kan ärva oss och det känns bra att veta att våra tillgångar hamnar någonstans där de gör verklig nytta.
Testamentet har förbehållet att deras stödson, en pojke de varit kontaktföräldrar åt under hans uppväxt, samt två syskonbarn får ta saker av affektionsvärde från villan.
– Sedan går resten till Cancerfonden, säger Bertil.
Hur gick det till att upprätta testamentet?
Anne-Louise berättar:
– Jag skrev ett utkast till testamente och skickade in det till Cancerfonden. Därefter hjälpte de oss att komma i kontakt med en jurist som skrev testamentet.
Hur var processen, smidig eller krånglig?
– Den var väldigt smidig. Juristen kom hem till oss och hjälpte oss. Det var tre-fyra månader sedan. Nu har jag precis skickat in testamentet till juristbyrån som förvarar det åt oss. Dessutom ligger en kopia hos Cancerfonden.
Vad vill ni säga till dem som funderar på att göra som ni och testamentera hela eller delar av kvarlåtenskapen till Cancerfonden?
– Gör det. Det är en handling som verkligen hjälper andra, säger Anne-Louise.
– Cancer är något som många får. Därför är det jätteviktigt att forskningen fortsätter och för forskning behövs det pengar, säger Bertil.
Så upprättar du ett testamente
Ett testamente behöver vara egenhändigt undertecknat av dig som ger gåvan. Dessutom ska det bevittnas av två samtidigt närvarande personer. Personerna får inte vara släkt med dig eller på annat sätt omfattas av testamentet. De måste veta att de bevittnar ett testamente men behöver inte ha sett innehållet.
Här kan du läsa mer om hur det går till att upprätta ett testamente
Varför testamentera till Cancerfonden?
När du skriver in Cancerfonden i ditt testamente bidrar du till att rädda liv i både den här och kommande generationer. Av gåvorna till Cancerfonden kommer 40 procent från testamenten.
Den som testamenterar till Cancerfonden kan känna sig trygg i att gåvan går till Sveriges främsta cancerforskning. Cancerfonden finansierar varje år hundratals forskningsprojekt om att förebygga, diagnostisera, behandla och leva med cancer.
Sedan 1951 har Cancerfonden delat ut drygt 13 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
Läs mer om hur det går till att testamentera till Cancerfonden