VÄLJ LOKALFÖRENING

Motorcrossgänget på väg mot en miljon till forskning

cancer2

Motocrossgänget på väg mot en miljon till forskningen

15 mars 2024

När Dennis Palmqvist förlorade sin mamma i cancer startade han motocrossteamet MotoKROSSAcancer, i syfte att samla in pengar till forskningen. Hittills har teamet från Småland skänkt 625 000 kronor till Cancerfonden – målet är en miljon.

Teamet bakom MotoKROSSAcancer.

För att samla in pengar till cancerforskningen säljer motocrossteamet MotoKROSSAcancer reklamplatser på kläder och motorcyklar. Färgerna på teamets kläder går dessutom i rosa, gult och blått – de färger som symboliserar bröst-, barn- och prostatacancer. Från vänster: Tobias Fridén, Christian Gustafsson, Henrik Svensson, Krister Andersson, Mattias Olsson och Dennis Palmqvist. Foto: privat

Rullgardinen åkte ner, det blev riktigt mörkt. Så minns Dennis Palmqvist känslan när hans mamma Birgitta fick sin cancerdiagnos.

– Cancer var något helt nytt för mig, säger Dennis. Men mamma var en otroligt positiv människa. Jag har tänkt på det mycket efter att hon gick bort. Hur kan man vara så stark?

Rullgardinen åkte ner, det blev riktigt mörkt.

Dennis tystnar ett ögonblick och berättar sedan att Birgitta arbetade som frisör hela sitt liv. När de kom till dagen då cytostatika skulle sättas in och Birgitta förväntades tappa sitt hår var Dennis orolig.

Dennis mamma Birgitta
Dennis Palmqvists mamma Birgitta gick bort i cancer 68 år gammal. Foto: privat

– Det kändes som ett hårt slag. Hur skulle mamma ta det? Men hennes reaktion var: ”Jag har alltid varit nyfiken på hur jag skulle se ut om jag rakade av mig håret – det här blir toppen!”.

Hade inte forskningen kommit så långt hade hon farit till himlen mycket tidigare.

Allt såg till en början hoppfullt ut. Prognosen var god. Men så kom sjukdomen tillbaka. 68 år gammal dog Birgitta.

– Cancern spred sig till hela kroppen, förklarar Dennis. Men vi fick ändå fem väldigt fina år, från att mamma blev sjuk tills hon gick bort. Hade inte forskningen kommit så långt hade hon farit till himlen mycket tidigare, det berättade läkaren.

Ville också bidra

Den vetskapen sådde ett frö hos Dennis. När han året efter sin mammas bortgång, 2019, tittade på Tillsammans mot cancer på tv och såg hur många som blev månadsgivare kände han att han också ville bidra.

– Jag började fundera på hur jag skulle kunna vända det här till någonting bra. Då var det fortfarande jobbigt bara att höra ordet cancer.

MotoKROSSAcancer
Dennis Palmqvist och Tobias Fridén i team MotoKROSSAcancer. Foto: privat

Dennis, som i dag är 37 år och bosatt i Skillingaryd, har länge haft ett stort intresse för motocross och enduro. Han bestämde sig därmed för att starta ett team som skulle heta MotoKROSSAcancer.

Planen var att samla in pengar till cancerforskningen genom att sälja reklamplatser på lagets motorcyklar och kläder.

– Jag frågade mina närmaste vänner som jag brukar tävla med om de ville vara med. Ingen behövde tänka särskilt länge. De har varit ett starkt stöd under mammas sjukdomstid och det kändes naturligt och fint att göra det här tillsammans; en gemensam grej att brinna för.

Flera av vännerna har förlorat någon i cancer

Efter en kort paus lägger Dennis till:

– Det finns ett stort driv hos alla i att samla in pengar. Det är inte bara jag i teamet som förlorat någon i cancer.

MotoKROSSAcancer
På sociala medier som Facebook och Instagram kan man följa MotoKROSSAcancer. Foto: privat

Hittills har MotoKROSSAcancer skänkt 625 000 kronor till Cancerfonden. För att även små företag som vill köpa reklamplatser ska kunna vara med och bidra har Dennis och hans vänner sett till så att det finns skilda priskategorier med olika storlekar på loggorna.

– Vi skänker sedan 50 procent. Resten går till allt runtomkring som krävs för att driva teamet. Vi är noga med att vara transparenta gällande det.

Dennis Palmqvist
Jag gör detta för att andra ska få behålla sina mammor längre än vad jag fick, säger Dennis Palmqvist. Foto: privat

Dennis konstaterar att han aldrig hade kunnat tro att det skulle gå så bra som det gjort med insamlingen.

– Jag är eldsjälen som driver på tillsammans med mina teamkompisar, men utan alla företag som stöttar oss hade vi inte kommit någonstans. Jag vill verkligen tacka dem. Först tänkte jag att det vore coolt med 100 000 kronor. Nu är siktet inställt på en miljon.

Mamma hade nog lagt huvudet på sned och lett om hon sett oss.

Bara under 2023 fick teamet, som består av tio vänner, in 124 000 kronor och blev bjudna till allsångskvällen ”Sjung tillsammans mot cancer” på TV4.

– Det kändes jättefint och ärofyllt, säger Dennis. Det var en häftig känsla att sitta i publiken och se hur det tickade in mer och mer pengar till forskningen. Jag gör det här för att andra ska få behålla sina mammor längre än vad jag fick.

Dennis Palmqvist
– Jag frågade mina närmaste vänner som jag brukar tävla med om de ville vara med. Ingen behövde tänka särskilt länge, säger Dennis Palmqvist. Foto: Tommy Hvitfeldt

Engagemanget har gjort det lättare att bearbeta sorgen

Han minns den ledsna känslan i kroppen, då han första året efter mamma Birgittas bortgång hörde ordet cancer.

Jag gör det här för att andra ska få behålla sina mammor längre än vad jag fick.

– Nu däremot spetsar jag öronen när jag hör något om cancer och forskning. Jag vet att jag är en viktig del i detta, att jag gör mitt för att bidra. Jag kan koppla cancer till något som ger mig energi. Det har gjort det lättare att bearbeta sorgen.

– Mamma hade nog lagt huvudet på sned och lett om hon sett oss. Hon stöttade mig alltid och jag känner att hon gör det nu också. När jag tänker på mamma i dag gör jag det med värme och glädje. Jag känner mig tacksam över att hon formade mig till den jag är.

Medlemmarna i MotoKROSSAcancer är: Dennis Palmqvist, Mattias Olsson, Tobias Fridén, Krister Andersson, Christian Gustafsson, Dennis Gustafsson, Daniel Taus, Joakim Gustafsson och Henrik Fransson.


Läs andra artiklar