H.K.H Kronprinsessan Victoria beskyddare av Rosa bandet

prinsessan

H.K.H. Kronprinsessan Victoria beskyddare av Rosa Bandet

1 oktober 2024

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är beskyddare av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj även 2024. Kronprinsessan har ett stort engagemang i frågor som rör cancer och forskningens framsteg.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är beskyddare av årets Rosa Band. Foto: Sara Friberg Kungliga Hovstaterna

Med ett stort engagemang för frågor som rör cancer och forskningens utveckling är Kronprinsessans engagemang som kampanjens beskyddare en viktig del i kampen mot cancer.

Vi är mycket stolta och glada över att H.K.H. Kronprinsessan Victoria väljer att stödja Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

– Vi är mycket stolta och glada över att H.K.H. Kronprinsessan Victoria väljer att stödja Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Kronprinsessan har verkligen visat ett genuint engagemang för alla som drabbas, för Rosa Bandet och för forskningen, säger generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström.

Nära 8 500 får bröstcancer varje år

Varje år får ungefär 8 500 kvinnor i Sverige bröstcancer.

Det är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor och den näst vanligaste cancerdödsorsaken, efter lungcancer. En av tio kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcancer.

Köp årets rosa band

Överlevnaden ökar tack vare forskningen

Insjuknandet i bröstcancer har ökat sedan 1980-talet samtidigt som dödligheten har minskat. Anledningen till att fler blir sjuka i bröstcancer beror delvis på att bättre undersökningar hittar tumörer tidigare men också på grund av levnadsvanor och miljöfaktorer.

Tack vare forskningen överlever närmare 9 av 10 bröstcancer idag. På 1990-talet överlevde 7 av 10. Men, fortfarande dör nära 1 400 kvinnor varje år i sjukdomen. Mer forskning behövs.

Forskningen har bidragit till ökad överlevnad och bättre livskvalitet bland annag genom förbättrade behandlingar, mammografiscreeningmålinriktade läkemedel, bättre kirurgiska metoder och tilläggsbehandling före eller efter operation.

Tidig upptäckt viktigt

Screening för bröstcancer kallas mammografi och görs för att upptäcka och behandla bröstcancer på ett så tidigt stadium som möjligt. Alla kvinnor i åldern 40-74 år erbjuds mammografi minst vartannat år.

De nationella screeningprogrammen för bröstcancer och livmoderhalscancer är två exempel på insatser för tidig upptäckt. De beräknas rädda flera hundra liv varje år.

Ungefär 70 procent av all bröstcancer upptäcks via mammografi och risken att dö i bröstcancer minskar avsevärt vid regelbundet deltagande.

Cancerfonden fortsätter arbetet med att förbättra förutsättningarna för tidig upptäckt genom att stötta forskning kring bättre metoder och för att få fler människor ska gå på sin screening.

– Två av tre bröstcancerfall upptäcks via mammografi och risken att avlida i bröstcancer minskar avsevärt om man går på sina kontroller när man blir kallad, säger Ulrika Årehed Kågström.

Pengarna som samlas in under Rosa Bandet-kampanjen är en viktig del av de pengar som Cancerfonden delar ut varje år till svensk cancerforskning. Pengarna fördelas till den mest lovande cancerforskningen oavsett cancerform.

Sedan 2003 har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj samlat in 1,3 miljarder kronor tillsammans med alla som engagerat sig på olika sätt.

Britta Marakatt-Labba årets designer

Den samiska textilkonstnären Britta Marakatt-Labba designar årets rosa band. Med bandet vill Britta visa att livet är skört men också väcka hopp.

Längs med bandet löper en tunn röd tråd som symboliserar blodet i våra ådror och på ett ställe brister tråden för att sedan återupptas. Den gula färgen på flikarna står för hoppet och forskningen.

Köp årets rosa band

Läs andra artiklar