Gratis vaccin mot cancer – fram till årsskiftet

Sidan publicerades 9 oktober 2024

Just nu pågår en stor satsning i Sverige för att vaccinera så många som möjligt av alla kvinnor mellan 25 och 30 år mot HPV, det virus som orsakar livmoderhalscancer. Om 70 procent av de unga kvinnorna vaccinerar sig kan det leda till att spridningen av HPV avstannar helt. Resultatet blir att livmoderhalscancer utrotas som cancerform.

Den som vaccinerar sig och samtidigt tar prov för HPV får ett mycket bra skydd mot livmoderhalscancer.

Miriam Elfström

– Om vi når vaccinationsmålet före årsskiftet kan vi utrota livmoderhalscancer redan 2027. Vi kan bli först i världen med att lyckas med det, därför driver vi projektet som en studie så att andra länder ska kunna dra nytta av det vi lärt oss, om vi lyckas, säger Miriam Elfström, forskare och ordförande i Nationell arbetsgrupp för prevention mot livmoderhalscancer, Regionala cancercentrum i samverkan.

Vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. En majoritet av alla sexuellt aktiva kvinnor och män drabbas, och viruset kan utvecklas till flera olika cancerformer, t ex livmoderhalscancer.

Nästan 150 000 kvinnor har hittills tackat ja till erbjudandet om HPV-vaccin. Målet är att under hösten övertyga ytterligare minst 100 000 kvinnor, 25-30 år, att ta sprutan. Därför är vaccinationen gratis för kvinnorna.

Elin LjungqvistFoto av Emelie Ljunggren

– Vi tror att det finns en stor grupp kvinnor som egentligen är positiva till att vaccinera sig men som bara inte har kommit sig för. Den gruppen vill vi nu nå i en bred informationskampanj. Vi vill vara säkra på att alla känner till erbjudandet och har förstått hur bra det är. Man kanske behöver se erbjudandet fem gånger innan man nappar, säger Elin Ljungqvist, nationell screeningsamordnare på Regionala cancercentrum i samverkan som står bakom höstens informationskampanj.

Kampanjen från 1177 ”Ta Gratissprutan mot HPV”

Alla kvinnor 25–30 år som är folkbokförda i Sverige har fått ett personligt brev med erbjudande om vaccination och samtidig provtagning för HPV, och regionerna kommer att skicka påminnelser under hösten. I de flesta regioner kan man också boka tid själv eller komma på drop-in. Många som studerar kommer att se vaccinationsbussar och liknande på campus. Den som bor i ett område där språket kan vara ett hinder för att ta till sig informationen kan stöta på hälsoinformatörer som berättar om vaccinationen på andra språk än svenska.

Elin Ljungqvist hoppas att informationskampanjen tillsammans med aktiviteterna ska skapa en så bred ”snackis” som möjligt i samhället, med budskapet ”Ta gratissprutan mot HPV”. Hon  hoppas att alla som har döttrar, systrar, kompisar och kollegor i rätt ålder hjälper till att sprida budskapet.

– Fråga din kompis om hon har tagit gratissprutan mot HPV. Det står på 1177 hur man gör i just din region. Och även om man vaccinerade sig under skoltiden så behöver man göra det igen för att få ett bredare skydd mot fler varianter av HPV-virus, avslutar Elin Ljungkvist.

På 1177.se finns information till kvinnorna om hur man bokar tid.

Information om kampanjen hos RCC

Information om vaccinationsgrad i regionerna hos RCC

Fakta

  • Livmoderhalscancer orsakas av humant papillomvirus (HPV). Alla kvinnor från 23-års ålder bjuds in till provtagning mot HPV och cellförändringar inom det nationella screeningprogrammet mot livmoderhalscancer. Vid screening med regelbunden provtagning kan cellförändringar upptäckas tidigt och behandlas innan de utvecklas till cancer.
  • Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationsprogrammet (även pojkar från 2020). Kvinnor födda på 90-talet har inte lika hög vaccinationsgrad och de som är vaccinerade har fått ett vaccin som inte ger lika brett skydd. Det vaccin som nu används skyddar mot de allvarligaste typerna av HPV och minskar risken för infektion och cellförändringar.
  • Skolvaccinationen beräknas leda till att livmoderhalscancer är utrotat runt år 2039. Sveriges riksdag beslutade den 14:e april 2021 att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer genom att erbjuda kvinnor födda 1994–1999 vaccination mot HPV och provtagning. Projektet drivs som en studie av Centrum för cervixcancereliminering på Karolinska Universitetssjukhuset och finansieras av medel från staten, regionerna samt med bidrag från Cancerfonden och Vetenskapsrådet. Studiens mål är att utrota livmoderhalscancer redan år 2027.
  • Under hösten pågår en stor satsning i landet för att göra det så enkelt som möjligt att vaccinera sig. Regionerna har under hela projekttiden fått statliga medel för att driva projektet, och i augusti sköt regeringen till ytterligare fyra miljoner kronor för att ge regionerna möjlighet att öka takten ytterligare under hösten. En del av medlen har använts till den nationella informationskampanjen. Kampanjen har utformats av Regionala cancercentrum i samverkan tillsammans med Inera/1177.
  • Vaccinationen är gratis för alla 25-30 år med livmoderhals. Den som har livmoder men har manligt personnummer får ingen inbjudan men kan vända sig till en mottagning för att ta gratissprutan. Samma sak gäller för den som inte är folkbokförd i den region där man bor. På 1177.se står det hur man bokar tid om man inte har fått ett personligt erbjudande.