Lovisa Bergengren: En passionerad ledare inom prevention och cervixcancerscreening
I Region Örebro län har Lovisa Bergengren ägnat betydande tid åt att leda arbetet inom dysplasiverksamheten och cervixcancerprevention. Med över tio års erfarenhet inom dysplasiverksamheten och en gedigen bakgrund har Lovisa inte bara varit en framträdande kliniker utan också en aktiv deltagare/ledare, där hon nu innehar rollen som processledare och ordförande i arbetsgrupper inom cervixcancerprevention och screening.
Året 2023 har varit betydelsefullt och intensivt för Lovisa och hennes team, där arbete inom tre olika områden har pågått samtidigt, däribland implementering av nya riktlinjer från Socialstyrelsen.
– Det har varit väldigt roligt och intensivt. Vi har bland annat ett uppdaterat vårdprogram som vi lagt ner mycket arbete på. Förra året kom det även nya riktlinjer från Socialstyrelsen med utökade intervaller för screeningen samt HPV för yngre kvinnor som vi har arbetet med att försöka implementera på ett bra sätt.
Vi försöker även få till en utökad genotypning i Sverige. Så det är ganska många delar som vi jobbar med och det blir i sin tur ganska stor påverkan på hur vi ska jobba i flöden även på mottagningar men också med screeningen ute i primärvården, säger Lovisa Bergengren.
Hedrad över utmärkelsen som Årets Processledare
I år tilldelades Lovisa priset som Årets Processledare i Mellansverige för sitt arbete. Något som hon uttrycker sin glädje över, eftersom det är ett kvitto på att all tid och arbete inte varit förgäves.
– Utmärkelsen är en sorts bekräftelse på att mitt arbete uppskattas. Att samarbeta med sju olika sjukvårdsregioner kan vara utmanande, och det kan ibland kännas lite ensamt att sitta med det här arbetet och processerna, eftersom det är ett svårt och komplext arbete. Vi är ju många regioner med olika förutsättningar i sjukvårdsregionen och att få alla sju att jobba åt samma håll och vara på samma sida kan ibland vara en utmaning. Att se arbetet gå framåt och att få veta att folk uppskattar ens arbete och att man gör skillnad är extra kul såklart. Det blir ett kvitto på att man gör ett bra och viktigt arbete.
Motivation och nyckelegenskapen i rollen
För att lyckas i rollen som processledare påpekar hon att en viss egenskap har varit extra viktig för att lyckas i rollen utifrån uppdragets förutsättningar.
– Ja, men det är nog att vara lyhörd som är bland det viktigaste i min roll. Vi är ju sju regioner som ska samarbeta och komma överens. Vi är ju den sjukvårdsregion med absolut flest regioner och vi är ganska små flera av oss, om man säger så. Att då kunna förstå vad varje enskild region brottas med för problem gör ju det viktigaste för mig att kunna vara lyhörd inför det och förstå det. För att sedan våga framföra det vidare inom både vår sjukvårdsregion och nationellt.
På vad som motiverar Lovisa att gå till arbetet varje dag, råder inga tvivel:
-Jag tycker ju framför allt att medarbetarna är det roligaste med alla mina uppdrag. Sen brinner jag för prevention och förebyggande arbete. Så att kunna vara gynekolog och få arbeta preventivt är fantastiskt.
Läs även: Lovisa Bergengren blir årets processledare i Mellansverige 2023