VÄLJ LOKALFÖRENING

Cancerfonden

lugn och ro

På natten är det bra för alla att sova. Men ibland kan det vara svårt att varva ned, slappna av, vila och somna. Kanske är det så för dig just nu.

Här får du lite övningar och tips om hur du kan komma till ro, släppa oroliga tankar, slappna av och kanske till slut somna.

Sömntips

Ibland missar man sömntåget. Vad kan man göra för att slippa stå där på perrongen igen? Och hur hoppar man på ett tåg som gått? Här får du några sömntips.

Kroppens inre klocka är känslig för ljus. Försök att ta en promenad på morgonen eller förmiddagen, när det är dagsljus, Ha inte så många lampor tända på kvällen då det kan skicka signaler till kroppen att det är dag och att den ska vara alert.

Håll igång både kroppen och hjärnan under dagen. Att vara fysisk aktiv under dagen och att lära sig nya saker gör att du blir trött. Timmen innan du lägger dig ska dock vara avkopplande.

Lyssna på musik eller en podd innan du går och lägger dig. Det ska vara någonting intressant och njutbart, men som inte kräver så mycket av dig. Att göra detta hjälper dig att rikta bort dina tankar från annat som distraherar och oroar dig.

Om du ändå inte kan somna, gå upp efter 15 minuter. Läs eller lyssna på något som kan distrahera dig eller skriv ett mejl till Cancerlinjen. Undvik digitala skärmar, det blå ljuset aktiverar hjärnan.

AVSLAPPNING

Somna till vetenskapen

Släck lampan, skruva ner volymen och vänd på skärmen. Låt dig sen vaggas till sömns genom att lyssna på våra vetenskapliga artiklar.

Forskningsframstegen som räddar liv

Kan blodprov ersätta röntgen

Skriv ner dina tankar

Att skriva ner sina tankar kan vara ett sätt att bli av med- och få bättre struktur på de tankar som snurrar runt i huvudet och som gör det svårt att komma till ro.

Skriv ner alla dina tankar, stora som små, gärna i punktform. När du inte kan komma på fler tankar då är du klar. Dina tankar har då flyttats från din hjärna till konkret form. På pappret/i mejlet får dina tankar vila. Tänk: ”Här får mina tank

Läs andra artiklar