Sammanfattning från mötet med Gyncancerförbundet 2025-06-09
Närvarande:
Lenita Lundin, koordinator för bäckencancerrehabilitering, RCC Stockholm Gotland.
Lillemor Nygren, projektledare för bäckencancerrehabilitering, RCC Stockholm Gotland. Biljana Stevanovic, Agneta Lissmats och Elisabeth Eckert, representanter för GCF Stockholm Uppsala.
Lillemor och Lenita höll en kort introduktion om bäckencancerrehabilitering, vårdgivarnas ansvar, olika rehabiliteringsmöjligheter och hur vi jobbar med att sprida information om det i regionen.
Därefter input från medlemmarna från GCF. Här är några saker som togs upp:
Den initiala vården är välfungerande, man erbjuds god vård och behandlas som en ”prinsessa”, men efter avklarad behandling är det vanligt att man känner sig lämnad och att man inte får så tydlig information om vad man har att vänta. Inte heller att det finns möjlighet att komma till CCR.
Uppföljande ÖV- gynekolog kan sakna kunskap om vad hen ska göra och om
rehabiliteringsmöjligheter.
Om man är i en rehabiliteringsgrupp där alla andra har haft bröstcancer, så kan man känna sig ensam om man är den enda som haft gyncancer.
Rehabiliteringsbehov kan uppkomma efter tag. Kanske inte när man får frågan första gången.
Det vore önskvärt med:
Information till patienten efter avklarade behandlingar om vad som hänt, vad som kan hända efteråt, vad man ska vara uppmärksam på och vad som finns att göra om besvär uppstår. Viktigt att veta var man ska vända sig.
Att alla som behöver erbjuds remiss till Centrum för cancerrehab eller inneliggande rehabilitering, när behov uppstår.
Att vårdpersonalen förstår att hela människan drabbas och ger stöd inom de områden som individen behöver. Här är upprepad hälsoskattning ett sätt att fånga upp behov, men då också viktigt att vården kan ge lämpliga egenvårdsråd samt ge individuellt stöd & behandling och skicka remisser, när det behövs.
Att öppenvårdsgynekologer som följer upp efter den initiala vården också har kunskap om cancer, vad som behöver kontrolleras och vilken rehabilitering som finns.
Att när man erbjuds grupprehabilitering är det bra att träffa personer som fått liknande behandling, så man kan känna igen sig. Bättre med blandade grupper med olika cancerdiagnoser eller om det finns möjlighet till egna diagnosspecifika grupper.
Hur tar vi det här vidare?
Lillemor och Lenita tar upp det som framkommit i det regionala nätverket för bäckencancer samt med Centrum för cancerrehabilitering.
Representanterna från GCF kan informera andra medlemmar om att rehabilitering är en del av vården, att man kan få remiss till Centrum för cancerrehab eller inneliggande cancerrehab.
Vi planerar uppföljande möte om ca ett halvår. Lenita Lundin skickar inbjudan via Natalie Stoltz
Om ni har synpunkter eller förslag innan dess kan ni mejla oss på följande adresser:
Lenita Lundin: lenita.lundin@regionstockholm.se
Lillemor Nygren: Lillemor.nygren@capiostgoran.se