Vaccin knäcker cancern

De krossar cancertumörernas försvar, stärker immunförsvaret och förvandlar dödliga tumörer till vaccinfabriker. Just nu myllrar det av banbrytande, nya cancervaccin som inte bara förebygger utan även bryter ned tumörer så att hotet från även de mest spridda cancerformerna snart kan vara ett minne blott.

 

Forskare utvecklar individuellt vaccin mot cancer: Försök på möss har varit framgångsrika

Ett vaccin mot cancer som inte angriper friska celler utan direkt attackerar cancerceller. Det låter nästan för bra för att vara sant men det är ändå precis vad en forskargrupp från Montreal i Kanada har lyckats få fram.

Vaccinet använder ett modifierat virus som riktar sig mot cellerna i en cancertumör. Detta virus är ett så kallat onkolytiskt virus som kan stimulera kroppens immunförsvar och gör det bättre på att upptäcka och döda sjuka celler. Denna typ av behandling kallas även immunterapi.

Fördelen med ett onkolytiskt virus är att det bekämpar cancer på två sätt: Dels genom att stärka immunförsvaret, dels genom att attackera och döda cancercellerna direkt.

För att kunna vara effektivt måste dock vaccinet anpassas till den enskilda patienten beroende på vilka mutationer som finns i cancercellerna.

Å andra sidan är metoden betydligt mildare eftersom den, till skillnad från traditionella behandlingar som strålning och kemoterapi, inte dödar kroppens friska celler.

Metoden har hittills testats på möss med stor framgång. Det är dock ännu för tidigt att säga när vaccinet är klart för att testas på människor.

En viruspartikel hamnar vid ett samlag på en slemhinna i kvinnans livmoderhals och världens mest spridda könssjukdom har överförts. De flesta upptäcker det aldrig, men för drygt en halv miljon kvinnor leder HPV-infektionen varje år till en livmoderhalscancerdiagnos och därmed en risk för livsfara.

Så har åtminstone varit fallet fram till i dag.

I Australien tror forskare att vaccinering kommer att ha reducerat frekvensen för drabbade av livmoderhalscancer till sex av 100 000 kvinnor år 2022. Den dödliga cancerformen kommer därmed att bli mer sällsynt och göra att Australien kan bli världens första land som i praktiken utrotar en cancerform.

Resultatet beror på ett effektivt vaccinationsprogram av både flickor och pojkar med vaccinet Gardasil som förhindrar att det cancerframkallande HPV-viruset får fäste.

Förebyggande vaccin är dock bara början. Skräddarsydda vacciner och genmodifierade immunceller tar nu upp kampen mot befintliga cancertumörer. Lovande laboratorieförsök tyder på att man kan ha hittat ett botemedel mot cancer.

 

Anfall är bästa försvar

De senaste 30 åren har antalet dödsfall i cancer minskat med 25 procent i EU bland annat tack vare mer effektiv behandling. De traditionella metoderna, som strålning och kemoterapi, har dock nackdelen att de i sitt anfall mot cancern också dödar friska celler.

Cancervaccinets metod är betydligt mer skonsam eftersom det inte själv tar upp kampen upp mot sjukdomen utan i stället stärker immunförsvaret. Därför kallas denna behandlingsform också för immunterapi.

För att utveckla vaccinet har forskare under flera år kartlagt immunförsvarets kamp mot cancercellerna så att de vet exakt hur cancer lurar kroppen.

Kartläggningen omsätts nu till injektioner som antingen utnyttjar hål i cancerns försvar eller stärker immuncellernas naturliga attacker.

HPV-infektion får i vissa fall cellerna att dela sig snabbare så att de blir odödliga och utvecklas till cancerceller i livmoderhalsen.

HPV-vaccinet består av små proteinstumpar av HPV, som lär immunförsvaret att känna igen viruset och gå till angrepp innan det hinner få fotfäste och infektera cellerna i livmoderhalsens slemhinnor.

 

 

I Australien får 79 procent av flickorna och 73 procent av pojkarna HPV-vaccin i skolan innan de fyller 15. Den höga andelen immuniserade gör att HPV-infektioner blir allt mer sällsynta i landet.

Forskarna tror att bara en av 100 000 australiska kvinnor kommer att få livmoderhalscancer 2066. I jämförelse är bara 36 procent av Europas unga kvinnor vaccinerade enligt en sammanställning från 2016.

I Afrika och Asien handlar det om så lite som en procent, och ännu mindre för unga män.Därför kommer kvinnor och män i många år fortfarande att smittas med HPV och utveckla cancer i livmoderhalsen, men även i anus och halsen. Här kommer ett annat vaccin in i bilden.

Eliminerar livmoderhalscancer

De många kvinnor som redan har utvecklat cancer i livmoderhalsen är dock inte dömda till döden.

Diane Harper, läkare och professor på University of Michigan, USA, har hjälpt till att utveckla ett så kallat terapeutiskt vaccin som botar en befintlig sjukdom.

Hennes aktuella resultat tyder på att vaccinet fördubblar immunförsvarets förmåga att slå ut HPV-infekterade celler.

 

 

Källa: illvet

Kalender

november, 2022

X
X