Utökad indikation för Gardasil-9

Nyligen godkände FDA en utökad indikation för det 9-valenta rekombinantvaccinet (Gardasil 9) för att förebygga orofarynxcancer och andra former av huvud-halscancer orsakade av humant papillomvirus (HPV) typ 16,18,31,33,45,52 och 58.

Orofarynx-liksom analcancer ökar. Vaccinet är sedan tidigare godkänt för kvinnor 9–45 år för att förebygga livmoderhals-, vulva-, vaginal- och analcancer samt för män i åldrarna 9–45 år för att förhindra analcancer samt analepitelial neoplasi.

Den utökade indikationen fick ett snabbgodkännande eftersom det visat sig vara effektivt för att förebygga anogenital cancer orsakad av HPV-virus.

”Till skillnad från livmoderhalscancer som minskat på grund av effektiv screening, så finns det för dessa former inte någon screeningstrategi. Därför är den utökade indikationen mycket välkommen,” säger Maurie Markman, amerikansk onkolog och ordförande för Medicine & Science at Cancer Treatment Centers of America® (CTCA) när Onkologisk Tidskrift intervjuar honom på Zoom.

2016 rapporterade The Centers for Disease Control and Prevention att närmare 39 000 cancerfall årligen i USA under åren 2008–2012 var relaterade till en HPV-infektion. I hela världen har ungefär 600 000 personer HPV-relaterad cancer.

­”I USA beror 60 procent av orofarynxcancerfallen på en HPV-infektion, 90 procent av dessa är orsakade av HPV 16. De här siffrorna kan minskas avsevärt genom vaccination. Det gäller inte bara i USA. Med en internationell vaccinationsstrategi kan cancerfallen kopplade till HPV minska i hela världen.”

För mer info: https://onkologisktidskrift.se/sjukdomar/14-huvud-hals-cancer/77-utokad-indikation-for-gardasil-9

Skriven av Madeleine Salomon den 5 augusti 2020, publicerad i Huvud-hals-cancer

Kalender

oktober, 2020

Senaste nytt från Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 dagar sedan

Gyncancerförbundet
Nästan hela styrelsen i GynCancerFörbundet på plats i Gävle för ett första möte efter Riksstämman. Vi välkomnar Ellinor, Mona och Petra, glada, duktiga kvinnor fulla med energi och framtidstro. Foto och presentation på hela styrelsen kommer att läggas på www.gyncancerforbundet.se lite senare i höst.

Nästan hela styrelsen i GynCancerFörbundet på plats i Gävle för ett första möte efter Riksstämman. Vi välkomnar Ellinor, Mona och Petra, glada, duktiga kvinnor fulla med energi och framtidstro. Foto och presentation på hela styrelsen kommer att läggas på www.gyncancerforbundet.se lite senare i höst. ... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook Nästan hela ...

Finns det någon förening i Katrineholm? undrar jag!

Det finns tyvärr ingen i Katrineholm, men Örebro är du välkommen om den föreningen är närmast?? Med vänlig hälsning,

Ni gör ett viktigt jobb! Tack för det 🙏❤️

1 vecka sedan

Gyncancerförbundet

GynCancerFörbundet har idag erhållit ett tack för medverkan vid erfarenhetsutbytet mellan Sverige och Danmark, rörande cancervård som Astellas Pharma, danska ambassaden och Reformklubben anordnade den 2 dec 2019. Pga av rådande pandemi har vårens inplanerade möten blivit inställda. GynCancerFörbundet ser med stor tillförsikt fram emot att närvara vid nästa möte. Tackbrevet i sin helhet samt informationsbroschyr kommer inom kort finnas på www.gyncancerforbundet.se
En väldigt givande eftermiddag med runda bordssamtal där alla deltagare gavs möjlighet att föra fram tankar om framtidens cancervård.

Imorgon deltar vi i #patientriksdagen2020
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook 3995527820494779

X
X