Jublieumshelgen!

En kortfattad version av
vår fantastiskt lyckade
Jubileumshelg!

Gyncancerförbundet (fd Gynsam) har funnits i 21 år och det skulle naturligtvis firas tillsammans med alla medlemmar som ville åka till Stockholm. Förbundet bekostade allt så det var bara att luta sig tillbaka, lyssna på föreläsningar, bo på hotell, äta gott, underhållas och trivas så mycket man orkade. Vi startade upp lördagen med att hela styrelsen hälsade välkommen, en härlig och gripande känsla att få stå framför en grupp ”kämpar”, både drabbade och anhöriga.

Sen fick vi äran att lyssna på Anders ”Järnmannen” Olsson och hans föreläsning ”Det finns ingen gräns”.

Och det kunde inte vara ett mer bättre passade namn. Att få följa med på hans livsresa berättat på go värmländska väckte humor, skratt och oändlig beundran. Anders har med hjälp av sin tävlingsinstinkt haft målen klar för sig och tagit sig i mål varje gång. Om man vill läsa mer om Anders – gå in här: visitvarmland.com/hagfors/portratt/anders-olsson/

Överläkare Pernilla Dahm Kähler tog sedan över rodret.

Pernilla är otroligt kunnig och föreläste på ett intressant och personlig sätt. Hon har arbetat bland annat för centralisering av den avancerade gynekologiska tumörkirurgin såsom ovarialcancer.

Vi fick bland annat följa med i robotkirurgins värld, otroligt fascinerande. Pernilla hjälpte oss också med att få ”lite grepp” om Immunterapi som är ett sätt att förmå kroppens immunförsvar att angripa cancerceller så som immunförsvaret skyddar oss mot andra smittämnen. Immunförsvaret har dock ofta svårt att effektivt oskadliggöra cancercellerna. Pernilla förklarade för oss och svarade på frågor. www.cancerfonden.se/om-cancer/medicinskexpertis/pernilla-dahm-kahler  www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/immunterapi 

Sju pigga pensionerade och karismatiska sångerskor från Kungliga Operan delade med sig av sitt operaliv i en föreställning full av upptåg och charm. https://operadonnorna.se/

Belinda Haraldsson pratade lite om hur det är att leva med dold funktionsnedsättning både i vardag och till fest.

Mary Kay hade gjort det möjligt för oss att göra oss lite extra snygga inför kvällens middag som avnjöts på hotellet med go trubadur som underhöll oss under hela kvällen.

Nästa dag startades upp med Överläkare Josefin Fernebro.

Här bjöds vi på mycket intressant information om hur PARP-hämmare fungerar för gynekologiskcancer samt hur de påverkar överlevnaden. Vi känner en framtidstro spridas när det gäller användandet av PARP-hämmare. Josefin pratade också om hur det ser ut gällande äggstockscancer idag och hur framtiden ser ut. Forskningsresultat visades på ett enkelt och överskådligt vis.

Hur PARP-hämmare påverkar överlevnaden vid äggstockscancer se länk: www.youtube.com/watch?v=g_zuW_R35GE Vi kan konstatera att vi alla vill se och höra mer av ”vår profession”, Pernilla och Josefin.

Monika Björn tog oss djupare i vad det innebär att hamna i klimakteriet.

Vad som kemiskt händer i kroppen, hur påverkar det oss och vad vi kan göra för att må bättre. Alla kommer med mer eller mindre symptom att hamna i klimakteriet. Vissa av oss har kommit dit mycket tidigare än normalt på grund av cancerdiagnoser. Många bra frågor ställdes till Monika och besvarades med stor kunskap och energi. Att även män kan hamna i klimakteriet var en nyhet för många.

Helgens avslutades med kunniga och karismatiska Camilla Malmborg i ”Mindfulness ett verktyg i vardagen” som knöt ihop jubileumshelgen på ett behagligt avslappnat sätt. Mindfulness var en ny erfarenhet för många och den positiva responens talade sitt tydliga språk; Mindfulness är mycket bra egenvård.

Styrelsen vill tacka alla som närvarade och gjorde allt så lyckat!

Kalender

november, 2022

X
X