Gynekolog anmäls – felbehandlade i flera år

Felaktiga hormonbehandlingar för kvinnor i klimakteriet av en gynekologmottagning på Gotland har orsakat allvarliga besvär och i vissa fall cancer. Nu anmäler regionen mottagningen.

 

Felbehandlingarna på gynekologmottagningen har pågått under minst ett och ett halvt år, vilket helagotland.se var först med att rapportera om. Det upptäcktes genom att flera kvinnor sökte hjälp på Visby lasarett för besvär såsom blödningar.

– Vi har utrett och behandlat i den mån de har behövt det. Det man hittat är tillväxt och cellförändringar i livmoderslemhinnan samt i några fall cancer, säger Gunnar Ramstedt, chefsläkare för hälso- och sjukvårdsförvaltningen hos Region Gotland till TT.

 

I några fall har patienten behövt få livmodern bortopererad. Sjukhuset har skrivit 16 rapporter som alla rör enskilda patienter, men fler har drabbats, enligt Gunnar Ramstedt.

Privat klinik

Region Gotland har anmält gynekologen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) med önskemål att myndigheten agerar skyndsamt.

– Det är vårt sätt att signalera att vi ser allvarligt på det här, säger Gunnar Ramstedt.

Gynekologmottagningen drivs i privat regi och jobbar enligt den nationella taxan, vilket innebär att regionen inte kan styra över verksamheten.

När regionen har försökt kontakta den utpekade gynekologen har denne förnekat att fel har begåtts.

– Visby lasarett har sökt dialog med den medicinskt ansvarige på gynekologmottagningen, men har inte fått till stånd det.

Kolla upp riktlinjer

Felbehandlingen består i att kvinnor som sökt hjälp för klimakteriebesvär, och fortfarande har livmodern kvar, har behandlats enbart med hormonet östrogen och inte alls eller på fel sätt i kombination med hormonet gestagen.

– Gestagen är för att bromsa tillväxt. Om man bara ger östrogenbehandling fortsätter livmoderslemhinnan att växa och det är det som kan leda till cancer, säger Gunnar Ramstedt.

– De som behandlas på Visby lasarett får vård enligt gällande nationella riktlinjer. Information om dessa finns på nätet. Man kan söka på MHT till exempel (menopausal hormonterapi).

 

 

Källa: Göteborgs-posten

Kalender

juni, 2022

X
X